Blog·Boeken

De IJskelder

Titel: De IJskelder
Serie: Landgoed Rosaville (3)
Auteur: Karin Quint
Uitgeverij: LS Amsterdam
Prijs: €20,99 (paperback), €12,99 (e-book)
Pagina’s: 400
Sterren: ★★★★★

Nou, zal het maar gelijk zeggen: dit deel is mijn favoriete deel uit de Rosaville Serie! De hele sfeer, de geschiedenis op een leuke subtiele manier verwerkt, de personages die écht diepte en lading krijgen.. ik heb ervan genoten en ben blij dat ik door LS Amsterdam weer werd gevraagd voor de blogtour. Dit is dus het derde boek in de serie, maar je kunt de boeken supergoed los van elkaar lezen (alhoewel ik ze allemaal aanraad, sommige personages worden ook weer genoemd in de andere boeken, leuk dus!).

Achterflap
Het is 1946. Alix Rokebrand is wanhopig op zoek naar een koper voor Rosaville, het landgoed waar ze nooit had willen wonen. Haar moeder is overleden, haar vader zit in een interneringskamp en haar broer is vertrokken naar Canada. Alix staat er alleen voor. Totdat op een dag Christiaan, een voormalige jeugdvriend, voor haar neus staat. Hij vertelt dat er geruchten gaan over een oorlogsschat die verborgen zou zijn in de ijskelder op het landgoed.
Wanneer ze de ijskelder openbreken doen ze een schokkende vondst. De zoektocht naar antwoorden die volgt werpt hen terug in de oorlogsjaren, die ze allebei anders hebben beleefd, maar waaraan ze beiden littekens hebben overgehouden. Wat ze onderweg meemaken zal niet alleen bepalend zijn voor hun eigen toekomst, maar ook die van hun vriendschap.

Dit keer speelt het verhaal zich af in 1946, een jaar na de tweede wereldoorlog. Ik heb tijdens mijn studie mijn scriptie geschreven over kinderboeken over WOII – tijdens, vlak na en ruim na de oorlog. Al best wat onderzoek gehad naar die tijd en weet nog goed hoe die boeken voelden qua sfeer. Karin Quint heeft dit gevoel, niet tijdens maar vlak na de oorlog, zo goed overgebracht. Je voelt heel erg hoe diep dat wantrouwen, de trauma, de verdeeldheid nog bij iedereen zit en dat heeft ze zo goed geprojecteerd op alle personages. Echt heel knap gedaan. Je merkt dat er echt goed over is nagedacht.

Alix is een dan de hoofdpersonages en vanuit haar lezen we dit verhaal. Alix heeft overduidelijk een groot trauma overgehouden aan de oorlog en gaandeweg kom je er beetje bij beetje achter wat ze heeft meegemaakt. Daarnaast is ze ontzettend onzeker geworden dankzij de daden van haar vader. Ze voelt zich helemaal alleen, totdat meerdere bekende en onbekende bezoekers haar leven op de kop zetten.

Het verhaal voelde heel origineel. Je leest ten eerste niet vaak over de tijd vlak na de oorlog, hoe snijdend die nog was en hoe al die gevolgen nog zo voelbaar zijn. Alix en haar mede-hoofdpersoon Christiaan zijn zo realistisch neergezet, en af en toe had ik wel een beetje het gevoel van ‘kop op Alex, accepteer nou eens hulp en maak er nou eens iets van’, maar aan de andere kant wordt je er ook steeds op gewezen hoe diep dit trauma zit en dat haar reactie ook zo realistisch is. Langzaamaan komt haar band met Christiaan weer op gang en dat zorgt voor mooie gesprekken.

De dynamiek tussen de andere personages is ook heel fijn. Ik zal nog niet verklappen wie ze zijn en hoe ze in het leven van Alix komen, maar het was een leuke wisselwerking en laten Alix ook langzaam weer tot leven komen. Al met al heeft Karin gewoon weer een topboek neergezet. Ze schrijft fijn als altijd, weet een super verhaal neer te zetten en het is zo leuk hoe Landgoed Rosaville telkens weer de rode draad is en je weer een nieuw geheimpje van het landgoed weet te ontdekken.

Ga dit boek (en de eerste twee ook als je dat nog niet hebt gedaan) snel lezen! Het klinkt misschien wat zwaarder doordat ik het over trauma en WOII heb gehad, maar er zitten ook echt weer leuke, ontroerende, romantische & humoristische stukjes in om het helemaal af te maken!

Plaats een reactie